Vaasan Toverit

PAINI

Svenskspråkig nybörjargrupp i brottning har börjat!

Brottning är samlingsbeteckningen på de former av kamp där man med grepp, kast och fasthållningar försöker besegra motståndaren. Brottning kan utföras som en idrott. I dagligt tal avser man med brottning vanligtvis de olympiska grenarna Grekisk-romersk stil och fristil. Flickor och kvinnor brottar bara fristil.

Brottning är en av de äldsta formerna av tävling och kraftmätning man känner till och de flesta kulturer har utvecklat någon form av brottning. I det antika Grekland och Rom utövades en form av brottning som var en gren i de antika olympiska spelen. Dagens grekisk-romerska stil räknar sina anor från den tidens brottning.

I huvudsak går brottning så till att den tävlande ska söka tvinga ner sin motståndare på rygg, vilket innebär omedelbar seger i matchen. Alternativt kan den tävlande med kast, grepp och fasthållningar söka få poäng, vilket kan ge seger sedan de två eller tre perioderna avslutats.

Och ny är det möjligt att lära brottas på svenska också! Vaasan Toverit har börjat en nybörjargrupp specielt för svenskspråkiga barn. Första träningspass hade vi i Teeriniemi 14.10.2008. 10 pojkar och 3 tjerer från Sundom var med den första gången! Det finns plats för ungefär 20 pojkar och flickor. Om du vill komma med, så ring mej: 0400- 809 352. ( Tränaren Harri Vallin, också från Sundom)

                                             

                                              Jimmy Samuelsson, världsmästare 2002 kastar "juntta".

 

Träningstider för pojkar och flickor 7-13 år: TISDAG och TORSDAG klo 17.30-18.30. UTRUSTNING: inneskor, T-sjorta, idrottbyxor.  Kostnader: 30 euro hela hösten! Träningar i Vasa, Teeriniemi (Orrnäs), skyddsrum brevid Teeriniemi skola. VÄLKOMMEN !!!